Tips & Tricks 2018-12-12T14:50:38+00:00

Tips & Tricks

Welke elektrische fiets past het best bij uw behoeftes? En hoeveel kost dat exemplaar? Veel mensen blijven met vragen zitten wanneer ze de aankoop van een elektrische fiets overwegen. Wij geven het antwoord op enkele hete topics.

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is een fiets waarbij het trappen op de pedalen ondersteund wordt door een motortje. Op die manier moet je zelf dus minder hard trappen en geraak je vlotter vooruit op de fiets. De e-bike is bovendien verkrijgbaar in verschillende maten en modellen.

Hoeveel kost een elektrische fiets?

De prijs van een elektrische fiets ligt hoger dan de niet-elektrische variant. De prijs van de fiets wordt bepaald door de gebruikte onderdelen. Voor een gemiddeld stadsmodel leg je tussen de 2.000 en de 3.000 euro op tafel. Die prijzen verschillen per model en per merk. Net als bij auto’s heb je duurdere en goedkopere merken.

Welk model koop ik?

Elektrische fietsen – voor heren en dames – hebben verschillende modellen. Wij bekijken samen met u wat uw behoeftes en budget zijn. Zo komen we tot een e-bike op maat waarmee u jaren verder kan.

Maakt het motortje in de fiets lawaai?

De nieuwste modellen maken amper tot geen geluid meer. De oudere modellen maakten nog wel wat lawaai, maar door enkele innovatieve ingrepen is dat dus verleden tijd.

Waar zit de motor in een elektrische fiets?

De motor kan op drie plaatsen zitten:

  • Aan het voorwiel. Dit is de goedkoopste optie en bovendien passen de standaard fietsenonderdelen prima op uw fiets. Nadeel is wel dat de motor de fiets vooruit trekt waardoor de fiets soms wat nerveuzer te besturen lijkt.

  • Aan het achterwiel. Het monteren van standaardversnellingen is in dit geval niet vanzelfsprekend. Een lekke band is ook moeilijker te vervangen.

  • In het midden op de trapas. Het frame moet hiervoor aangepast worden waardoor de optie duurder uitvalt dan de andere 2. De stabiliteit en het rijcomfort zijn echter gevoelig beter. De kans dat er iets kapot gaat, is hier ook veel kleiner omdat de kabels bij deze variant korter zijn.

Hoe ver kan ik rijden met een elektrische fiets?

Een elektrische fiets kan tientallen kilometers ver zonder opgeladen te worden. De exacte afstand hangt af van hoe intensief u de motor u laat ondersteunen. Hoe meer de motor helpt bij het trappen, hoe minder ver u kan fietsen. Ook de hellingsgraad, de bandenspanning, de ouderdom van de batterij, het weer en het veelvuldig gebruik van de remmen zijn factoren die meespelen.

Met een nieuwe batterij kan u ongeveer 100 kilometer fietsen. Hebt u een heuvelachtige rit voor de boeg waarbij u vaak moet remmen en verwacht u een hoge ondersteuning van de motor? Dan kan het zijn dat u na 40 kilometer de batterij moet opladen.

Als de batterij leeg is, kan u nog altijd met de fiets rijden. Omdat er dan wel geen ondersteuning meer mogelijk is van de motor, zal u hard moeten trappen. Een elektrische fiets weegt immers meer dan de niet-elektrische variant.

Hoe vaak moet ik de fiets opladen?

De eerste keren laadt u de batterij volledig op om ze nadien helemaal leeg te rijden. Als u dit een keer of 3 doet, moet dat volstaan om de batterij “gevormd” te hebben. Nadat de fiets is ingereden, kan u de batterij altijd best minstens 25% vol laten.

Als u uw fiets niet gebruikt en lang laat stilstaan, is het belangrijk om de batterij toch op te laden. Zelfs zonder gebruik gaat de batterij immers leeg. Als u een paar keer de batterij volledig laat leeglopen zonder de fiets te gebruiken, gaat de batterij veel sneller kapot.

Gebruik altijd de lader die bij uw fiets is meegeleverd. Andere laders passen misschien, maar u riskeert dan in sommige gevallen kortsluiting omdat de modellen toch niet bijeen passen.

Is remmen gevaarlijker met een elektrische fiets?

Op een e-bike zijn vaak speciale remmen voorzien, zoals een hydraulische rem. Op een stadsfiets is een gewone kabel-velgrem voldoende. Sommige elektrische fietsen maken gebruik van een terugtraprem op het achterwiel. Zeer doeltreffend, maar in sommige gevallen bijzonder gevaarlijk! Dit systeem raden wij dan ook af.

Waar kan ik terecht voor onderhoud van mijn elektrische fiets?

Net zoals bij een gewone fiets zijn het de normale onderdelen zoals remmen en banden die eerst verslijten. De batterij gaat alleen snel kapot bij verkeerd gebruik.

De banden vervangen gaat – afhankelijk waar de motor zit in de e-bike – even vlot als bij een normale fiets. Bij elektrische storingen moet de fiets dan weer terug naar het fabriek voor een grondige controle. Gelukkig zijn dergelijke problemen zeer zeldzaam.

Fietsen Danny zorgt alvast voor het onderhoud van uw elektrische fiets.

Heb ik verplichtingen bij de aankoop van een speed pedelec?

Omdat de ondersteuning bij deze elektrische fietsen niet stopt bij een gemiddelde snelheid van 25km per uur, valt de speed pedelec onder wetgeving voor bromfietsen. De motor biedt immers ondersteuning tot snelheden van 45km per uur.

Een speed pedelec is voorzien van een kenteken. De bestuurder moet minimaal in het bezit zijn van een rijbewijs voor een bromfiets. Het dragen van een helm is ook verplicht.

Contact

Kom eens langs in onze zaak in Puurs. We helpen u graag op weg. Op zoek naar informatie? Bel of mail ons.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Rijweg 110, 2870 Breendonk (Puurs)

03 866 11 71

fietsen.danny@skynet.be

Openingsuren: zon/ma/di gesloten, woe/don 10u – 18u, vrij 13u – 18u, zat 10u – 17u